Sunday, September 18, 2011

Cerita Panas-Panas!!! (Jom Buang Resdong)

assalamualaikum dan salam hujung minggu yang berbahagia..sebelom meh kita nyanyi beramai-ramai lagu tema cuti ganti (bagi negeri-negeri yang cuti hari jumaat)..

p/s : sila nyanyi menggunakan nada bangun pagi gosok gigi..kalau tataw ad video demo kat bawah



Bangun Pagi Gosok Telo Version (18sx)

bangun pagi..gosok telo..
guna jari di tangan..
pakai spenda terus dancing..
hati senang dan riang~

Blogger B : lucah!!
Blogger C : BOOOO!!!!
Blogger A : awesome!

yeayy!! \(^_^)/

tersebutlah al kisah~
tatkala raja beradu wan nik tun Mohd Fikri sedang beradu dengan lenanya dikejutkan dengan laungan azan subuh nan indah dari surau yang tidak seberapa jauhnya dari WHITE HOUSE beliau..beliau pun bangun dengan rasa beratnya..namun begitu beliau mengagahkan diri untuk menunaikan kewajipannya kepada tuhan pencipta alam~ bla~ bla~ bla~

-Skip-

beberapa ketika setelah itu..beliau terciom aroma yang semerbak sambal tumis..beliau berkeliaran di sekitar dapur rumahnya padahal beliau da tau bahawa bondanya tengah masak sambal tumis (wat-wat ta nampak..ala-ala teater la kononnya)

Blogger A : apa la hang ni..buat pening owang ja..habaq la kata hang dok belakon teater..
Blogger C : a'ah..kan tak pasal kite orang kata ko giler..

(T_T) haram~

pastu aku pun tolong la mak aku tu prepare untuk breakfast jap lagi (malas da na wat teater asek kena kutuk je)..haaa cita pasal breakfast ni..tingat lak dialog aku nan spupu kecik aku yang baru 2 tahun kot budak tu..nama dia mohd irfan..kami panggil dia mat pan..

Aku : pan..hang breakfast dak g??
Pan : break babi la stai!!

Semua yang ada kat si tu (aku,adik aku,abang irfan tu,and spupu aku yang lain) gelak bagai na pecah pewot dengaq budak tu punya ayat..tak leyh blah toi..tak padan umoq baghu 2 taun..hak3..adoi..bayangkan la..

sambung balek ceghita asai la no..

-Skip Lagi-

lepas makan or mentekedaghah dengan tidak bermoralnya..aku pun lepak la sat men-men BUKU JALA (netbook) aku yang menjadi satu-satunya asset yang paling aku sayang..

TIBA-TIBA!!

"assalamualaikum"

aku blank terus..sape lak mai dengan mak aku tarak..ayah aku and adik aku ja..da la aku ta mandi lagi..ngan bilik besepah..pinggan mangkuk ta basuh (bekas breakfast tadi)..gabra gak la aku..

then ayah aku pun bukak la pintu let in seorang mak cik (tapi aku panggil tok cik) jiran aku yang dok kat corner smpang White House aku ni..ingat na wat pa..rupa-rupanya na wat rawatan resdung..mula-mulanya na wat untuk mak aku..sebab beliau (mak aku) diserang demam..and pangkat resdung dia da melonjak hingga ke peringkat jeneral major..pangkat besaq da la resdung tu..sampai beliau tunduk sikit pun da meleleh lendir yang WANGI tapi lawannya..

tapi sayang bertrilion kali sayang..kebetulan jiran baik a.k.a kawan baik mak aku yang dok simpang yang 1 lagi tu sakit..so mak aku pi la tolong dia kat sana..da tu ta kan tok cik tu na tunggu lama-lama ye tak..bring kot..kalau ada PS3 leyh gak ajak tok cik men God Of War ye tak..haha..

so,ayah aku pun take oppurtunity (ntah betoi ke tak eja)

Abah : abang! hang talipon mak kata tok cik mai..tapi abah wat dulu..dan la mak tegha mak hang na balik..

Dictionary : tegha = aku pn tataw..tapi macam tunggu kedatangan la kot..

so ayah aku pon start la the treatment first..aku peghati ja la...



tudya aih..macam kulat kot keluar..banyak giler..lepas abes ayah aku wat treatment dengan 3 batang lilin yang tok cik tu bawak (lilin khas la kot)..ayah aku pon suruh aku wat gak..tok cik suh aku amek air yang dia bawak tu buat basuh muka..sambil basuh tu dia suh aku selawat sikit..nasyid-nasyid kalau boleyh RnB song la dia cakap..

HAHAHA!!

tarak aih..aku mohong ja hat yang tu..dia suh selawat ja..pastu aku baring la dengan bergayanya depan tok cik (ada udang di sebalik batu)..cucu tok cik cun kot..malatop! keh3~ pas tu tok cik start la baca selawat and segala ayat yang selalu tok cik guna time berubat..tapi tok cik bukan bomoh naaa..pas tu dia bakar lilin tersebut and letak pacak tas hidung aku..

"rasa pedih dak?"

aku pon dengan bangganya jawab "dak pun"



tudya keluaq..haaa..baghu taw..padan la aku dok gatai-gatai muka..tudya result dia..haha..time ni da mula start pedih kot kwasan-kawasan pipi and hidung..menggedikjugak la kaki aku tahan pedih..huk3..

"cek pejam mata rapat-rapat naaa..pedih mata satgi"

adoiii..tok cik..mata cek da pedih lama dah baghu tok cik na pesan..toink3~ ghasa na teghiak gak la..resdong pangkat jeneral minor kot..hak3..dekat sejam gak la treatment ni..tahan je la pedih tu..huhu..then tok cik kata kena wat 2 3 kali lagi..haaa..kena tahan pedih lagi la jawabnya..len kali aku na pesan kat tok cik..

"len kali bawak la cucu tok cik tu..baghu la ta sakit"

keh3~

ni la tok cik :




gambau-gambau yang sempat di snap time treatment :






keluaq abeh kot mata..huk3..




ok la..setakat tu dulu la entry kali ni..nanti cek update lagi na..assalamualaikum and tata! titi! tutu!


Saturday, September 17, 2011

Blogging Antara Fantasi Dan Angan-Angan 7 : Lego Bionical Dan Kenangan

Assalamualaikum dan salam muhibbah..alhamdulillah..dapat lagi kita bertemu di dalam ruangan melapangkan dada dan melampiaskan nafsu semak samun di minda..

p/s : sila baca dengan nada ala-ala khatib sedang membaca khutbah..

hoho..bila mai angin senggugut malas aku..babai la pada blog terchenta ini..bila mai angin ahmar ghajin aku..10 entry aku na tulis walaupun tarak benda na share-share ngan hampa semua..(cakap kedah la no.. :-p) tu la aku yang diberi nama Mohd Fikri Bin Ahmad Fauzi..

     ensem giler arrr!! hahaha..

Blogger A : peqasan tak habis-habis
Blogger C : yup! aku sokong!

(T_T) sampai hati...

ok-ok..kembali kepada berita utama kita..that is my kenangan with bionical robot...hak3..lawak-lawak..ehhh..tapi kan..kecik dulu aku memang gila ngan natang alah tu..dari umur 5 tahun kot..first ak beli dulu cd rom dyer..game kot kalau tak silap..time tu gambo 2d pon kira canggih tahap gaban dah..game dyer lompat-lompat elak halangan ja..tapi masakan main waktu zaman kanak-kanak..benda cokia pon dua tiga jam boleyh fokus main..

Dictionary : cokia is bahasa kedah..in natural malay is lekeh..kira benda yang tak lulus ujian ketahanan sirim la..

antara figura yang masih tersimpan elok is this one :



ceghita sinopsis sikit..al kisah bermulalah ketika sbijik robot yang bernama tohunga onepu yang datang dari suku kaum onu-koro telah mengorek tanah hingga ke teras sebuah gunung  di tengah pekan yang diberi nama mata nui dan telah terjumpa kanohi ungu (tongkat sakti) dan kemudiannya beliau terjumpa pulak kota yang dah runtuh yang tertimbus di bawah gunung berapi tersebut..beliau dok dalam tu sampai bila pon beliau tak sedar and tetiba beliau dapat khabar ntah mai mana bahawa puak beliau da pupus..kemudian beliau gunakan kuasa yang ada kat tongkat sakti tu dan digabungkan dengan topeng kanohi (topeng lagenda yang berkuasa) untuk mencantumkan kembali puak-puak robot air,angin,api dan tanah..setelah berjaya bersatu dengan benda-benda tadi tu beliau telah menjadi ketua yang membekalkan tenaga kepada semua robot waktu tu..beliau dikenali sebagai Toa Voriki (dewa tenaga)..

kalau tak silap aku la kan..robot aku yang dalam gambo tu Toa Palingkop (dewa pelingkup) kot..haha..yang ni tarak dalam mana-mana manuskrip na..melawak ja..tapi sinopsis tu betoi laaaa..takkan na muhong kot..

Dictionary : muhong = bohong

p/s : kalau na baca entry yang sebelom ni sila klik ----> I LAP U

ok la..setakat tu la dulu kot..aku bukannya Zack Zukhairi na tulis bederet-deret..hak3..ok la..have a nice night..assalamualaikum and gud night..

Kisah Basi: (13.09.2011,Selasa) Jamu-Jamuan Royyal 5 Sains

Asslamualaikum dan salam seangkatan dengannya~

Toink3~ \(^_^)/  Im back!! Miss me?

Blogger A : *asah-asah kuku..
Blogger B : *study~
Blogger C : *tengok blue  <--- kuang hajo

Hampeh berkali-kali hampeh krew blog aku nih... (T_T) Sampeinya hati mu korang..membiarkan diri ku ini berlayar pergi keseorangan tanpa hala tuju  ...Adoi yai~ lame tak merepek akhirnya gian ku berlepas jugak ngan indahnya...Krew-krew yang di kasihi..SELAMAT HAGHI GHAYA!!!! Sooo sorry tak dan cek nak mengupdate blog ku yang terchenta ni..

P/S : sebenaq nya malas

ok-ok..back to our head topic..JAMUUUU

Blogger A,B,C : (together) AAANNNN!!

Pandai~

Once upon a time..cewwwaaahhh!! tak leh blah..

Blogger B : poyo~
Blogger A : Boring~
Blogger C : huaaarrgghh~

yela-yela..berbekal kan modal sowang RM7..akhirnya berjaya gak class leader aku punya plan..alhamdulillah..semua go on smoothly..puas hati kot..makanan pon habis..cikgu-cikgu pun kebanyakan berjaya menghadirkan diri..kecuali cikgu-cikgu yang posa enam..tak pa~

Jika ada sumur di ladang,
     boleh la cikgu menumpang mandi,
kalau buleyh nak-nak umoq panjang,
     nanti buleh makan jamuan lagi...

Haaa..apa macam sakan dak poet aku?? haha..

Menu yang diutarakan ketika itu adalah :

    nasi penjajah A.K.A portugis beserta lauknya ayam masak red..

    ketupat dan serunding ikan bilis..

    makanan yang RINGAN-RINGAN..haha..

    ayaq pa tak tau hat ni..pelik toi..ghasa pun pelik..botoi pun pelik..susspect tol..

       and the last~ ayaq karan hitam (blackcurrent) padan ngan tukang wat pon black..  :-p  ...sebenaqnya effect cahaya tu..cian dia..keh3..

yang terbest and tergempak adalah Cik NAHH!!! penyanyi kelas pertama SMKTS jemputan khas..

Gambar beliau :



and the last of the feast segmen is...prank video..hak3...


video


keh3..jangan marah na kawan-kawan..semoga ini akan menjadi kenangan kita yang terindah pada tahun terakhir persekolahan kita ni..and credit to all of yang terlibat dalam pengendalian jamuan yang indah ini..

ok la..tu je la kot aku na post..selamat hari malaysia and assalamualaikum..

P/S : sebenaq nya belambak lagi..malas~ kuang3~