Monday, February 28, 2011

Ketagihan Yang Semakin Memuncak.....

ni eden na citerr skit..rubik cube ni salah 1 yg menjadi ketagihan eden dlm mengisi masa lapang selain blogging n nganga x dak arah..wahahaha...record eden pling laju 1.15 minit..yg ni gila laju...try tgk...

video

bayangkan la....waaaa~~ 6.57 saat ja..huhu..giler laju na mampeh...yg 1 ni lg la dsat wahaha..cuba tgk...

video


yg ni lak 4.08..perrggghhhh dsat gila..wahaha..eden akan cuba dpt kn record sdemikian..insyaallah...weee~~ nnty eden datang kn lak yg 5x5x5 wahahaha...yg ni lg pecah pla...weee~~

Program Bawah Tajaan MARA Di Kolej Insaniah Part 1...

hampes2...wahaha..kelas eden secara rasminya berjaya dipaksa oleh pengetua dan PK yg tcinta utk mengikuti program bawah tajaan MARA di kolej insaniah pada esok hari..da kna paksa..free x pe la gak..ni x psal2 kena bayar lak..waaaaa!!! so cruel headmaster of SMKTS..wahaha...pa pe pn sok lusa maybe akan ad pic yg akan menghiasi blog ini yg akan diambil kt sana nnty..so trus kn bersama smile and wave utk perkembangan lanjut..weeee~~~ tata...

Sunday, February 27, 2011

Perbarisan Balapan MSSD

ni sebelum betolak ke lokasi...

huhuhu..penat2...abes gak akhirnya kawad kaki untuk sambutan perasmian sukan daerah KMY..berbekalkan latihan selama 2 minggu..eden dan kawan2 berjaya menyempurnakan tugas tersebut..wahaha..skema gilerr ayat..


ni la kiterorang nyerr coach..


lokasi nyerr di SMK Tunku Ismail Sungai Petani (bukan dalam bandar)..jauh gak skolah 2..ingat kn dkt2 cni jerr,,nun jauh ke pedalaman..wahaha...bes kutuk skolah owg..pdahal skolah sniri pn ntah pa pe..weeeee~~
coach kiterorang ni x la sadis tersangat..sadis sangat pn mesti x bes nak training tol x?? so coach ni nama farhan..we call him paan..wahaha..time syes pn leyh wat lawak mengom lg..wahahaha...


ni tengah tnggu giliran...

wahaha..yg pling bes..skolah eden la yg pling serabut..skolah len time tgh tnggu giliran pakat dok bg cntik gerakan..tp skolah edeb dok wat lawak ntah apo2 ntah lg..wahaha..yg komander kiterowg lak dok wat stress leyh..hahahhaa.....tmasuk la skali ngan eden..x bes la stuasi tgang2 sgt..tol ark?? weee~~ happy go lucky...


tengok 2..wahaha..smua muka ceria..x der stres walau di saat genting...wahaha...



siap leyh men tarik2 lagi..wahaha...tgk skolah len da get ready..


wahahaha...ni da sampai giliran..seb bek x derr yang rebah..weee~~


begitulah tadi gelagat2 mangkok2 SMK Tunku Sulong yg g kawad utk sambutan MSSD di SMK Tunku Ismail pd 26.2.2011...owg belajar kawad ni disiplin mkin nek..nih..dsiplin ntah apo2 ntah..hahahaha...

 muko2 da mcamm owg minyak..wahaha...penat siot..

muke2 nantok ntah apo2 ntah... 

wahaha..ape lah nasib ku dduk di sebelah minah giler kamera ni..mcam na giler ak..wahaha...

itu lah td sedikit sbnyak pengalaman eden dalam menempuhi gelora kawad sambutan MSSD di SMK Tunku Ismail..gambar2 akan di post kn lg kalau ad sumber..kmera eden wat hal lak ary 2..ugi2...weee~~~
sekian..assalamualaikum...

Friday, February 25, 2011

Asal Usul Rubik Kiub....


Kiub Magik direka pada tahun 1974 oleh Ernő Rubik, seorang pengarca dan profesor senibina anak Hungary yang berminat akan bidanggeometri serta bentuk tiga dimensi. Ernő memperoleh paten Hungary, HU170062, untuk kiub tersebut pada tahun 1975, tetapi tidak memohon sebarang paten antarbangsa. Kelompok-kelompok ujian kiub pertama dikeluarkan pada lewat 1977 untuk dijual di kedai-kedai mainan Budapest .
Kiub ini menjadi semakin popular di seluruh Hungary melalui komunikasi percakapan. Pada bulan September 1979, persefahaman dicapai oleh syarikat Ideal Toys untuk mengeluarkan Kiub Magik pada peringkat antarabangsa. Kiub ini menarik banyak perhatian dalam pameran-pameran mainan di LondonNew YorkNuremberg, dan Paris pada awal 1980.
Penjualan di kedai-kedai mainan Barat dihentikan sebentar supaya reka bentuknya dapat dikeluarkan menepati piawai keselamatan dan spesifikasi pembungkusan barat. Versi kiub yang lebih ringan dicipta, dan syarikat Ideal Toys memutuskan untuk menamainya semula. Nama-nama berpotensi seperti "Simpul Gordium" dan "Emas Inca" dipertimbangkan tetapi akhirnya, syarikat tersebut memutuskan nama "Kiub Rubik", dan kelompok pertama dieksport dari Hungary pada Mei 1980.
Mengambil kesempatan atas kekurangan Kiub Rubik di pasaran, banyak barangan tiruan yang murah beleluasa. Pada tahun 1984, Ideal kalah dalam tuntutan mahkahmahnya terhadap apa yang dikatakan pelanggaran paten oleh Larry Nichols yang memiliki paten US3655201.Terutoshi Ishigi memperoleh paten Jepun, JP55‒8192, untuk mekanisme yang hampir serupa semasa paten Rubik sedang diproses, tetapi Ishigi secara umumnya diberikan penghargaan untuk rekaan semula yang tersendiri. [4][5]

Syarikat Ideal Toys menerbitkan Surat Berita Kiub Rubik dari tahun 1982 hingga tahun 1983.

[sunting]Kemasyhuran

Melebihi seratus juta buah Kiub Rubik dijual dalam tempoh antara tahun 1980 dan 1982[6] Kiub ini memenangi anugerah Mainan Tahunan BATR pada tahun 1980, dan semula lagi pada tahun1981. Banyak mainan teka-teki yang serupa dikeluarkan tidak lama kemudian, kedua-dua daripada Rubik sendiri dan sumber-sumber yang lain. Dendam Rubik ialah versi kiub 4×4×4 oleh Rubik. Terdapat juga versi-versi kiub 2×2×2 dan 5×5×5 (masing-masing dikenali sebagai Kiub Poket dan Profesor Rubik), serta mainan-mainan teka-teki dalam bentuk yang lain, sepertiPiraminks, sebuah tetrahedron.
Pada bulan Mei 2005, Panagiotis Verdes, anak Greece, membina Kiub Rubik 6×6×6 dan pada 23 Mei 2006Frank Morris, johan dunia untuk pertandingan Kiub Rubik, menguji versi ini. Beliau menyelesaikan versi 3×3×3 dalam masa 15 saat, versi 4×4×4 dalam 1 minit dan 10 saat, dan versi 5×5×5 dalam 2 minit. Morris mengucapkan tahniah kepada pereka kerana mencipta versi 6×6×6 yang mengambil masa 5 minit dan 37 saat untuk diselesaikannya, dan beliau dikatakan berkata bahawa kiub yang lebih besar ini memberikannya lebih banyak kegembiraan. Pada Julai 2006, Verdes berjaya membina kuib 7x7x7 dan pada 27 Oktober 2006, sebuah video yang menonjolkan Frank Morris menguji kiub tersebut diterbitkan. Video ujian-ujian boleh dilihat di laman web http://www.olympicube.com.
Pada tahun 1981, Patrick Bossert, seorang murid sekolah England yang berumur 12 tahun, menerbitkan penyelesaiannya sendiri dalam sebuah buku yang berjudul Anda Boleh Menyelesaikan Kiub (You Can Do the Cube) (ISBN 0-14-031483-0). Jualannya mencapai melebihi 1.5 juta naskhah di seluruh dunia (dalam 17 buah edisi) dan mencapai kedudukan pertama dalam kedua-dua senarai buku terlaris The Times dan New York Times dalam tahun tersebut.
Pada kemuncak kepopularan mainan teka-teki ini, helai-helai peletak berwarna yang berasingan telah dijual supaya pemain-pemain yang kecewa atau tidak sabar dapat memulihkan mainan teka-teki mereka kepada rupa yang asal.
Tarikan antarabangsa dan pencapaian eksport Kiub Rubik telah dicadangkan sebagai merupakan salah satu faktor penyumbang dalam reformasi dan pembebasan ekonomi Hungari antara tahun-tahun 1981 dan 1985 yang akhirnya menyebabkan peralihan daripada komunismekepada kapitalisme[6]. Dari segi kewangan, Kiub Rubik amat berjaya sehingga menjadikan Ernő Rubik sebagai elit swajaya yang pertama di sebuah negara komunis.
Nama "Kiub Rubik" adalah sama dalam banyak bahasa, kecuali bahasa Ibrani dan bahasa Hungary. Dalam bahasa Ibrani, kiub ini dipanggil "Kiub Hungary", manakala dalam bahasa Hungary, ia dipanggil "Kiub Magik" (Bűvös kocka).


Sunday, February 20, 2011

AMARAN DARI PIHAK POLIS - BERHATI2 PADA KERTAS YANG MELEKAT PADA CERMIN BELAKANG KENDERAAN ANDA

 CARA TERBARU UNTUK MENCURI KERETA ( INI BUKAN GURAUAN ) Sedarlah semua! Tolong sebar-sebarkan... ... . Kita berjalan menghampiri tempat parking, membuka kerata dan masuk kedalamnya. Kita start engine kereta dan bersedia untuk berundur.

Bila kita melihat cermin belakang untuk melihat kawasan belakang, kita dapati ada kertas yg melekat ditengahtengah cermin belakang menghalang pandangan kita.. Jadi kita parking balik kereta, buka pintu dan keluar untuk menanggalkan kertas (atau apa jua benda) yang menghalang penglihatan kita tadi.

Bila anda sampai dibahagian belakang kereta, pada masa itulah pencuri itu akan keluar dari tempat sembunyinya, masuk kedalam kereta dan memecut pergi.Dia mungkin akan merempuh anda dengan laju semasa mereka melarikan kereta anda.

Perasan tak kaum hawa? Saya pasti beg duit anda masih didalam kereta. Jadi sekarang pencuri memperolehi kereta anda, alamat rumah anda, duit anda, dan kunci-kunci anda. Rumah rumah dan kesemua identiti anda telah diperolehi!


BERHATI-HATI DENGAN CARA BARU YANG DIGUNAKAN

Jika kita melihat ada kertas melekat pada cermin belakang kita, teruskan memandu. Tanggalkan kertas itu kemudian. Dan bersyukur kerana anda membaca post ini.

Saya harap anda akan hantar email ini kepada kawan-kawan dan keluarga, terutama wanita. Kesemua maklumat peribadi dan pengenalan diri yang berada di beg tangan anda sudah tentu tidak mahu jatuh ketangan orang lain.

Top 5 Tempat Paling Misteri Di Dunia....

no 5- Stonehenge

Stonehenge merupakan sekumpulan batu misteri yang disusun menjadi bentuk bulatan di sebuah daerah yang bernama Ushpur di England. Setiap batu-batu tersebut mempunyai ketinggian dan bentuk yang berbeza antara satu sama lain. Tiada sesiapa pun tahu siapa dan apakah tujuan Stonehenge ni dibina. Adakah tempat ni dijadikan kompleks mahkamah, kuil, pusat pemerintahan atau mungkin aktiviti UFO? Tiada siapa yang tahu.. 




No 4 - XINJIAN

Kawasan ini merupakan kawasan yang tidak diduduki oleh penduduk dan digelar "Moguicheng" yang juga bermaksud "Kota Syaitan". Beberapa istana tinggalan yang ada di kawasan ini sering mengeluarkan bunyi yang tidak jelas dari mana terhasilnya bunyi tersebut. Kalau korang datang kat sini pada hari berangin, korang akan terdengar bunyi seperti bayi menangis, ngauman singa dan salakan serigala. Kiranya, kalau sape-sape yang mahu privasi, bolehlah datang kat kawasan sunyi + sepi + seram nih.. 





 no 3 - SEGITIGA BERMUDA

Kawasan yang menganjur dari Florida, Bermuda dan Puerto Rico yang membentuk sebuah segi tiga ini menyimpan kisah hitamnya tersendiri. Kawasan ini juga digelar "Devils Triangle" kerana hampir kebanyakan pesawat terbang dan kapal yang melintasi perairan ini akan hilang begitu sahaja tanpa apa-apa kesan. Peralatan dan alat komunikasi kapal dan pesawat juga akan terganggu apabila melalui kawasan ini atas sebab yang tidak diketahui. Pakar ada menyatakan teori medan magnetik, ombak gadang serta penglibatan UFO yang menyebabkan perkara ini terjadi.




no 2 - PIRAMID MESIR

Mesir adalah salah satu tempat yang paling misteri dan ajaib di planet ini. Negara ini mempunyai lebih dari 80 piramid yang tersebar di sepanjang sungai Nil. Setiap piramid bersaiz sekitar 100 meter, yang diperbuat daripada batu raksasa yang beratnya mencapai 100 tan setiap satu. Sampai sekarang, legenda mengenai piramid masih mengundang misteri dan teori tersendiri kepada para pengkaji.  Di antara semua piramid, Piramid Khufu adalah yang tertinggi. Semua piramid dibina hanya ditumpuk satu di atas batu lain, tanpa bantuan alatan lain. Isu tentang teknik pembinaan yang digunakan juga masih belum terjawab hingga ke hari ini. Jadi jika korang memang sukakan misteri, Piramid Mesir akan menjadi "padang permainan" yang betul-betul misteri bagi korang.




no 1 - PULAU EASTER

Pulau ini terletak di antara Tahiti dan Chile, yang juga merupakan antara tempat terpencil di dunia. Pulau ini meraih populariti antarabangsa kerana patung gergasi yang luar biasa berbentuk wajah manusia. Setiap patung berketinggian dari 5 hinnga 30 meter , mempunyai berat sekitar 75 tan, diperbuat daripada batu gunung berapi, dan merupakan karya masyarakat Rapa Nui. Samapi sekarang, tidak ada sesiapun yang tahu akan kaedah pembinaan patung-patung  unik ni. Ada juga spekulasi yang menyatakan bahawa penduduk di situ mendapatkan bantuan teknologi UFO untuk menyiapkan patung-patung tersebut memandangkan manusia pada masa itu hanya mempunyai teknologi yang primitif. Namun, sampai sekarang kebenaran dari semua teori yang ada belum terungkap sepenuhnya. 


Top 10 The Most Expensive Cars In The World..

1. Bugatti Veyron $1,700,000. This is by far the most expensive street legal car available on the market today. It is the fastest accelerating car reaching 0-60 in 2.6 seconds. It claims to be the fastest car with a top speed of 253 mph+. However, the title for the fastest car goes to the SSC Ultimate Aero which exceed 253 mph pushing this car to 2nd place for the fastest car.
Bugatti Veyron: Most Expensive Car in The World











2. Lamborghini Reventon $1,600,000. The most powerful and the most expensive Lamborghini ever built is the second on the list. It takes 3.3 seconds to reach 60 mph and it has a top speed of 211 mph. Its rarity (limited to 20) and slick design are the reasons why it is so expensive and costly to own.
Lamborghini Reventon side view









3. McLaren F1 $970,000. In 1994, the McLaren F1 was the fastest and most expensive car. Even though it was built 15 years ago, it has an unbelievable  top speed of 240 mph and reaching 60 mph in 3.2 seconds. Even as of today, the McLaren F1 is still top on the list and it outperformed many other supercars.
McLaren F1 Orange with doors open













4. Ferrari Enzo $670,000. The most known supercar ever built. The Enzo has a top speed of 217 mph and reaching 60 mph in 3.4 seconds. Only 400 units were produced and it is currently being sold for over $1,000,000 at auctions.
Ferrari Enzo track run front view









5. Pagani Zonda C12 F $667,321. Produced by a small independent company in Italy, the Pagani Zonda C12 F is the 5th fastest car in the world. It promises to delivery a top speed of 215 mph+ and it can reach 0-60 in 3.5 seconds.
Pagani Zonda C12 F: 2nd Most Expensive Car in the World














6. SSC Ultimate Aero $654,400. Don't let the price tag fool you, the 6th most expensive car is actually the fastest street legal car in the world with a top speed of 257 mph+ and reaching 0-60 in 2.7 seconds. This baby cost nearly half as much as the Bugatti Veyron, yet has enough power to top the most expensive car in a speed race. It is estimated that only 25 of this exact model will ever be produced.

SSC Ultimate Aero 3rd most expensive car in the world












7. Saleen S7 Twin Turbo $555,000. The first true American production certified supercar, this cowboy is also rank 3rd for the fastest car in the world. It has a top speed of 248 mph+ and it can reach 0-60 in 3.2 seconds. If you are a true American patriot, you can be proud to show off this car.
Saleen S7 Twin Turbo white










8. Koenigsegg CCX $545,568. Swedish made, the Koenigsegg is fighting hard to become the fastest car in the world. Currently, it is the 4th fastest car in the world with a top speed of 245 mph+, the car manufacture Koenigsegg is not giving up and will continue to try and produce the fastest car. Good luck with that!
Koenigsegg CCX side view










9Mercedes Benz SLR McLaren Roadster $495,000. A GT supercar, the SLR McLaren is the fastest automatic transmission car in the world with a top speed of 206 mph+ and reaching 60 mph in 3.8 seconds. It is a luxurious convertible with a really powerful engine, which results in outstanding performances and style.
Mercedes-Benz SLR McLaren Roadster side front view










10. Porsche Carrera GT $440,000. A supercar with dynamic stability control and a top speed of 205 mph+ and it can reach 0-60 in 3.9 seconds. The Porsche Carrera GT applies the absolute calibers of a true racing car to offer an unprecedented driving feeling on the road.
Porsche Carrera GT

Top 10 The Most Expensive Watch In The World...

10. Breguet pocket watch 1907BA/12: $734,000
Breguet that Founded 225 years ago is one of the oldest watch companies in history. Breguet and is now become of the swatch group company. Breguet Pocket Watch 1907BA/12 is a luxurious expensive watch made of 18 carat gold materials. The movement part is hand made and the watch has two way rotating crown.
most expensive watch Breguet pocket watch 1907 BA/12
Breguet pocket watch 1907 BA/12
9. Blancpain 1735, Grande Complication: $800,000
The casing of Blancpain 1735 Grande complication is made from platinum. Its skin is made from crocodile skin and the engine parts made of 740 pieces of handmade parts and components. This watch is one of the most complex wristwatches ever made in the world.
most expensive watch Blancpain 1735 Grande Complication
Blancpain 1735 Grande Complication
8. Louis Moinet Magistralis: $860,000
Do you want to know the only watch that made of 2000 years old moon meteorite? The answer is Louis Moinet
Magistralis. It’s clear that this very rare meteorite make this watch become that expensive ever compared to gold.The outside part of the gold is made from gold (18 carat). Scarcity of moon meteorite is the reason this watch become expensive and won’t be produced repeatedly.
most expensive watch louis moinet magistralis
Louis Moinet Magistralis
7. Hublot Black Caviar Bang: $1 million
The complexity is the reason of Hublot Black Caviar Bang become expensive. It takes 2000 hours of detailed and meticulous workmanship. The casing of this watch is made of 18 carat of white gold combined with 322 grains of black gems included in the section of his belt buckle that makes the total of 25 carat.It’s very reasonable to be sold for $ 1 million because of the complexity and it’s just made one in the world ever.
most expensive watch Hublot Black Caviar Bang
Hublot Black Caviar Bang
6. The Chopard Super Ice Cube: $1.1 million
The name Chopard Super Ice Cube come from the shape that similar to ice cubes. When you see the picture of the watch you will be guessing that this watch is a package of gemstones. You’re right. This is a package of 66 carat gemstone that makes this watch become expensive.
most expensive watch The Chopard Super Ice Cube
The Chopard Super Ice Cube





5. Patek Philippe Sky Moon Tourbillon: $1.3 million
This complex watch is compiled from 688 parts including super small size (microscopic) part. Patek Philippe Sky Moon watches Turbillon is a very complex watch. In the other hand, the casing is made of platinum. This watch just produced two units each year, a series of platinum and another one is rose gold series.
most expensive watch Hublot patek philippe skymoon tourbillon
Hublot patek philippe skymoon tourbillon
4. Vacheron Constantin Tour de l’Ile: $1.5 million
This watch, Vacheron Constantin Tour de L’lle, considered to be the most complex watch ever made by human. It consist of 834 parts with 10000 hours of producing time (more than one year). Maybe you will agree with the amount of time needed when you see that the watch is actually has two faces, where the back of this clock also shows the same time as the front. With gold-plated material. This expensive and complex clock is made only seven units all over the world.
most expensive watch Vacheron Constantin Tour de l'Ile
Vacheron Constantin Tour de l'Ile
3. Patek Philippe’s Platinum World Time: $4 million
In 2002 Patek Philippe’s Platinum World Time became the most expensive wristwatch in the year 2002 when It’s purchased for $ 4 million in an auction event. The special things about this watch is It display 24 hour time zones in different countries. The dispaly is easy to read. In addition, this watch can distinguish between day and night in these 24 time zones.
most expensive watch Patek Philippes Platinum World Time
Patek Philippes Platinum World Time
2. Patek Philippe’s Supercomplication: $11 million
Patek Philippe’s Supercomplication is 18 carat gold pocket watch made in 1932. It took four years for production proces. This watch is originally a watch booked by New York banker Henry Graves, Jr. This watch set a record for a pocket watch in the year 1999 when It’s sold in an auction.
most expensive watch Patek Philippes Supercomplication
Patek Philippes Supercomplication
1. 201-carat Chopard: $25 million
This is the most expensive watch in the world. Unbelieveable? Indeed. But Yes, It’s true. 25 million dollars! This amazing watch has three large diamond heart-shaped fruit. They’re 15-carat pink diamond, 12 carat blue diamond, and 11-carat white diamond. In addition there’s 163-carat diamond surrounded by white and yellow, so that totals 201 carat that become the name of the watch.
most expensive watch 201 Carat Chopard
201 Carat Chopard