Tuesday, September 4, 2012

Huru Hara Muda Mudi Globalisasi.

Assalamualaikum W.B.T.

First expression, pergh! Semak samun blog gua ni, lalang pun da tumbuh melata sepanjang banner gua kat atas tu. Nampak tak? Ta nampak? Kalau ta nampak, bak kata P. Ramlee "kalau tak nampak itu tandanya pendek umur, da nak mampos". Eit3! Rilex2! Jangan gabra, sekadar bingkisan awal penghapus lalang rindu. Lama haih cek ta jadi sasterawan nih (tiba-tiba rindu sekolah).    

*Sobs3~  (T_T)

Enggang sama enggang,
    pipit sama pipit;
Hujahnya saja panjang,
   tapi ideologinya tetap sempit.

Tajuk da maha sempoi, tak kan isi cengeng, ye dop? (gua rasa macam na lingkup ja entry ni). Kalau na cegheta pasai Pesbuk (kampung sikit ta kalot kot noo) & Twitter (habaq hat yang pemes ja), buleh kata seantaro umat manusia ada akaun akses untuk kedua-dua rangkaian sosial ni. Tapi kan, gua peghati lama dah benda ni. Yang syoknya Melayu ja yang TERover apply perangai ni. Padia? 

1. Kejar glamour, famous & animals.
Yang ni tajuk paling syok kalau na ngata, ngutuk, pelingkup & telangkup oghang. Hat dok peghangai lagu ni (maap kalau teghasa) major in call-nyer 'Kaum Hawa'. Huiiiiiiiiiiiii, toksah dok kata pa! Depa ja cun (walaupun muka supa hantu kak limah naik tocang), oghang lain ta segak, depa ja. Post/Tweet pun ta main la hat koman spana lagu kita dok post/tweet tu.

Example : "tengah pack lunch box ni." 

                "I nak tekencing lew. Mish uols~ muahcx!"

(Ghasa macam na hempuk ja netbook ni) 

Hat tu antara post di FB. Pesyen tu gua ta kalot sangat, hat ANIMALS tu gua kalot la ni. "old mc donald has a duck, iya iyayo. QUACK! QUACK! lalalala........" aduhai, awat la kena duck face? Kesian la kat lembu sama. Lembu ngan ghebau tadak oghang na wat muka cam depa. Ayam da femes gara-gara ghamai la ni dok jalan berkaki AYAM, kambing pun ghamai dok ikut "Vudaxk ni malas mandy". Hailorhhh, ta cukup k-pop plus macam-macam lagi pesyen, binatang jugak yang hampa nak jadi. Haihh, tataw la.

2. Cinta Adam & Hawa.
Yang ni gua ta beghani na over sangat, sebab gua pun manusia. Cinta tu 1 keperluan dan lumrah manusia, masalahnya la ni keTERlaluannya meluahkan perasaan dan tayangan kisah ombak rindu. Gua pun luah jugak perasaan kat cik-cinta-mati-gua tu. tapi ni, ishhh~ gabai la oghang Kedah kata.

Misalan : "biey! manja cintakan biey! untukmu jiwa dan raga hatta isi badan manja sanggup serahkan demi cinta suci ni biey!" 

Mboihhh, nak romantik pun biaq patut padan la. Nak sakan sangat inbox sudah la, tok sah la dok open sangat, malu sikit aihh. Ta puas dengan post romantis ala 'kajang pak malau' tu, ditambah pulak perasa cinta suci (suci la sangat) dengan adengan ala-ala James Brook & Tun Hang Li Po bersenggama gitu. Kissing, hugging & seducing, hat dasyat lagi pun ada f***ing.  Walawau! Umoq beghapa dik? 13 tahun bang. Aiseymannn, felda bulu layang pun tak ditubuhkan lagi, belalai gajah pun ta sampai seinci lagi (18sx), galak.  

3. Maki Hamun.

Contoh : "P**i, nak h**am mana tibai BF aku ni?! Kelapaq b***h sangat ka?!"

Nahaii, gua baca status ni kat FB dan dipost (harap maap) oleh kaum Hawa. Majoriti la senang kata kaum Hawa yang kebanyakan jadi Hawaq. Pasai pa? Pasai laki pun pakat jadi malaun + hawaq tahap jakun (ta semua no). 

Senang kata, benda hat cikai-cikai ni ta payah la kita dok buat teghok. Boleh selesai cara baik, selesai la elok-elok. Ta kigha la hang ada kacuk Arab ka, Bangla ka, pak hang ada syarikat besaq ka. Ada akai pakai, ni kadang-kadang nama sedap dah Saifullah, Humaira (contoh). Bin pun sedap Jamel, Mohamed (contoh jugak), masyallah. Tapi sayang altitude down, senang la kita kata kuboq lain-lain. Tapi kalau sok mati boleh kafan sendighi, mandi sendighi, gali liang sendighi, tanam sendighi, ta kalot. Kuboq memang lain-lain tapi oghang lain jugak yang nak uruskan kita nanti. Renung-renungkan, selamat beramal. Terlebih, terkurang gua mintak maap awai-awai. haha! Assalamualaikum W.B.T


2 Pakat-pakat muhong:

Aainaa Ayuni said...

tajuk amoiaihhh..entri huk3..pdas scukup rasa.haha..mai tang nama taleh blah.hahaha.. kacuk pon taley blah..oke bai =)

FIKRI FAUZI said...

hak3! len kali guna la maggi cukup rasa. hua3! semua 2 kebetulan kot. hahaha!

Post a Comment